MTBC "Čiker"

MTBC "ČIKER" iz Kraljeva formiran je 25. 10. 1996. godine kao udruženje gradana sa 16 članova. Danas klub broji oko 50 članova, različite starosne dobi. MTBC "Čiker" je prvenstveno formiran kao rekreativni klub, ali je ubrzo formiran i takmičarski deo.

Takmičarski deo je, od svog osnivanja do danas, postigao veoma dobre rezultate na takmičenjima na kojima su učestvovali takmičari ovog kluba. Tako je, u svojoj istoriji, MTBC "Čiker" imao prvaka SRJ u juniorskoj konkurenciji, prvakinju i viceprvakinju SRJ u ženskoj konkurenciji, sportistkinju grada Kraljeva, kao i osvajanje 8. mesta, takmičara našeg kluba, na Balkanskom prvenstvu.

Sa druge strane, u svetu planinskog biciklizma, MTBC "Čiker" je poznat i po organizovanju višednevnih tura po planinama naše zemlje. Na taj način, članovi MTBC "Čiker" su, na svojim biciklima, obišli sve dominantne planine (Kopaonik, Goliju, Bjelasicu, Komove, Durmitor, Sinjajevinu, Lovćen, Staru planinu, Vlasinu, Besnu Kobilu, Rtanj, Beljanicu, Taru, Zlatibor...) i osvojili, na svojim biciklima, mnoge njihove vrhove (Pančićev vrh 2017mnm, Jankov kamen 1833mnm, Zekovu glavu 2117mnm, Midžor 2170mnm...).

Od 2012. godine MTBC "Čiker", u saradnji sa turističkim organizacijama iz Srbije i Crne Gore, organizuje "Čiker MTB maraton" čija trasa kreće iz Kraljeva i završava se u nekom od gradova u Crnoj Gori. Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: "Održivi razvoj biciklizma", koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini i finansiran je od strane EU.

Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta, prevoznog sredstva i zdravog načina života, maraton promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Maraton traje deset dana i prolazi kroz brdsko-planinske predele, obilazeći pri tom turističke centre, kao i kulturne i druge znamenitosti na tim teritorijama.

Sponzori

Čiker MTB maraton 2014 - Sjenica - Meandri Uvca